Petak, 14. jul 2017.

19. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

Na sednici, održanoj 14. jula, članovi Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije govorili su o udruživanju poljoprivrednih proizvođača u najnerazvijenijim područjima sa eminentnim stručnjacima u toj oblasti.


Na početku sastanka, predsednik Pododbora Milija Miletić, istakao je da je većina održanih sednica bila iz delokruga rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz kojih se može zaključiti da je za opstanak najnerazvijenih područja Srbije udruživanje poljoprivrednih proizvođača. Objasnio je i da je način za udruživanje poljoprivrednika uprošćeno kako bi se podstaklo udruživanje lica koja se bave poljoprivrednim delatnostima. Podsetio je i da udruženja mogu da dobiju bespovratna podsticajna sredstva u marginalnim područjima i do 55 odsto od cene bez poreza iz državnog budžeta.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, govorili su o unapređenju, podršci i podsticajima u najugroženijim područjima. Niz pravilnika, koji su doneti u poslednjih godinu dana, poput Pravilnika za mlade poljoprivrednike do 40 godina, uz sugestije Pododbora, u mnogome će pomoći u održavanju ili unapređenju poljoprivrede na marginalnim područjima. Savetodavne službe su na raspolaganju u svim regionima za podršku udruženjima poljoprivrednika, koji i tokom zimskog perioda održavaju obuke i predavanja o unapređivanju tehnologija u raznim poljoprivrednim oblastima. Na sastanku je bilo reči i o Pravilniku o određivanju područja sa otežanim uslovima rada, koji će dati prednost najnerazvijenijim i slabije razvijenim područjima, a koji će biti definisan do kraja godine.

Siniša Perić, pomoćnik ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, naglasio je da je Kabinet predložio program Vlade Republike Srbije za podsticaj zadrugarstva u Nišavskom, Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu, a za koja su planirana sredstva od 200 miliona dinara.

U diskusiji reč su imali i predstavnici udruženja Zadružnog Saveza Srbije, Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS), Udruženja uzgajivača goveda Rtanj i Udruženja sajamskih proizvođača „Baš iz Srbije“.

Sednici je predsedavao Milija Miletić, predsednik Pododbora, a prisustvovali su i članovi Žarko Bogatinović i Dalibor Radičević, i narodni poslanici prof. dr Ljubiša Stojmirović i Snežana B. Petrović.

Video (1)

Petak, 14. jul 2017. | 19. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije 14.07.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1