Са Европским парламентом

Сусрети представника Народне скупштине (чланови Одбора за европске интеграције) и Делегације ЕП формализовани су 2004. године установљавањем редовних годишњих састанака Интерпарламентарног дијалога. Од 2006. године овај вид сарадње Народне скупштине са Европским парламентом одвија се кроз годишње Интерпарламентарне састанке, који се наизменично одржавају у Београду и Бриселу/Стразбуру:

  • Први интерпарламентарни састанак одржан је у Бриселу, 21-22. новембра 2006. године,
  • Други интерпарламентарни састанак одржан је у Београду, 24-26. новембра 2008. године,
  • Трећи интерпарламентарни састанак одржан је у Стразбуру, 16-17. децембра 2009. године,
  • Четврти интерпарламентарни састанак одржан је у Београду, 04-05. октобра 2010. године,
  • Пети интерпарламентарни састанак одржан је у Бриселу, 18-19. априла 2011. године.
По завршетку Интерпарламентарног састанка председавајући делегација усвајају заједничке изјаве. Европски парламент на Интерпарламентарним састанцима представља Делегација за сарадњу са Албанијом, Босном и Херцеговином, Србијом, Црном Гором и Косовом (до 2009. године ова делегација се звала Делегација за сарадњу са земљама југоисточне Европе). Шеф делегације је словачки посланик Едуард Кукан, а потпредседници су словеначки посланик Јелко Кацин и румунски посланик Виктор Бостинару. Делегацију Народне скупштине чине чланови Одбора за европске интеграције. Шеф делегације је председник Одбора Ласло Варга.

Најзначајнији документ за опште односе Европског парламента и Србије је Извештај ЕП о Србији, који предлаже известилац ЕП за Србију Јелко Кацин.

Од интереса за сарадњу НС и ЕП је и Група за западни Балкан, која је оформљена на конститутивном састанку 6. октобра 2009. године. Њу чине: Ханес Свобода (Аустрија) – председник групе и известилац за Хрватску, Дорис Пак (Немачка)- известилац за БиХ, известилац за Македонију (у процесу избора), Јелко Кацин (Словенија) – известилац за Србију, Улрике Луначек (Аустрија) – известилац за Косово, Чарлс Танок (В. Британија) – известилац за Црну Гору, Nikolaos Chountis (Грчка) – известилац за Албанију, Едуард Кукан (Словачка) – председник Делегације ЕП за односе са Албанијом, БиХ, Србијом, Црном Гором и Косовом и Криштоф Лисек (Пољска) – у својству представника Подкомитета за одбрану и безбедност.

У ЕП је септембра 2010. године оформљена неформална парламентарна група „Пријатеља Србије“. Председник групе је румунски посланик Виктор Боштинару, а потпредседницa je Немица Silvana Koch-Mehrin. Групи окупља више од 50 чланова. Циљ формирања групе у оквиру ЕП је унапређење односа са Србијом и промоција заједничких иницијатива. Европски посланици су оценили формирање ове групе правовременим и дугорочно значајним. Групу пријатеља Србије у ЕП чине посланици из различитих држава чланица ЕУ, који припадају различитим политичким опцијама. Најбројнији чланови су из групације социјалиста и народњака. Формирањем Групе пријатеља Србије остварен је виши облик веза, као и стварање платформе за боље разумевање политичког правца Србије, промовисање наших ставова у смислу поштовања стандарда и вредности ЕУ, као и остваривања стратешког циља - чланства у ЕУ.

О односима и сарадњи ЕП и Народне скупштине сведоче све учесталије посете чланова Европског парламента Србији, као и посете народних посланика Европском парламенту.

Сарадња са Европским парламентом се одвија и кроз семинаре које ЕП организује за посланике и запослене из земаља Западног Балкана на различите теме од важности за реформу друштва и процес приближавања ових земаља ЕУ (о визној либерализацији, о ЦЕФТИ, о реформи правосуђа, о буџету итд.);
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Субота, 16. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току