Регионална сарадња

РЕГИОНАЛНА САРАДЊА У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ У ПРОЦЕСУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

Сарадња са парламентима земаља у региону одвија се кроз Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу у Југоисточној Европи који има седиште у Софији, Регионални савет за сарадњу у Југоисточној Европе са седиштем у Сарајеву, кроз Конференције одбора за европске интеграције земаља учесница процеса стабилизације и придруживања југоисточне Европе (КОСАП), као и кроз билатералне односе са парламентима држава у региону.


Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу у Југоисточној Европи

У протеклом периоду развијена је веома интензивна сарадња земаља региона у оквиру Регионалног секретаријата за парламентарну сарадњу у Југоисточној Европи са седиштем у Софији.

На радним састанцима овог форума за преговарање, консултације и размену искустава, по правилу, учествују национални координатори за парламентарну сарадњу, а на конференцијама и радионицама на различите теме посланици-чланови надлежних одбора, запослени у одговарајућим парламентарним радним телима, као и национални координатори земаља региона, чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Македоније, Молдавије, Румуније, Србије, Турске, Хрватске, Словеније и Црне Горе.

У раду састанака и радионица такође су учествовали експерти из различитих области земаља чланица ЕУ, представници Европске комисије, Европског парламента и других међународних, као и невладиних организација и фондација (често уз подршку Фридрих Еберт Фондације).


Регионални савет за сарадњу у Југоисточној Европи

У протеклом периоду је интензивирана сарадња са Регионалним саветом за сарадњу у Југоисточној Европи са седиштем у Сарајеву, кроз логистичку подршку председавајућем Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

У раду Конференције председника парламената ПСЈИЕ одржане јуна 2010.године, у Анталији/Турска, учествовала је потпредседница НСРС Г.Чомић.Претходно је, у седишту Регионалног савета за сарадњу у Сарајеву у марту одржан припремни састанак у вези са организацијом ове конференције. С обзиром да се у закључцима ранијих конференција председника и потпредседника парламената указује на потребу да се парламентарна сарадња институционализује, уз оцену да би ово дало допринос унапређењу међудржавне сарадње у региону и допринело одрживој регионалној стабилности, формирана је Радна група за институционализацију парламентарне сарадње. Потпредседница НСРС Г. Чомић је чланица Радне групе, а председник Одбора Л. Варга, је њен заменик.

Национални координатори су се састали у новембру 2010. године у Софији, у седишту Регионалног секретаријата за парламентарну сарадњу ПСЈИЕ, како би радили на нацртима докумената, које ће разматрати Радна група за институционализацију парламентарне сарадње, на првом састанку који треба да се одржи 2011. године.


Конференције одбора за европске интеграције земаља учесница процеса стабилизације и придруживања Југоисточне Европе (КОСАП)

Чланови Одбора за европске интеграције редовно учествују у раду Конференције одбора за европске интеграције земаља учесница процеса стабилизације и придруживања Југоисточне Европе (КОСАП).

Одбор за европске интеграције, 23. и 24. новембра 2009. године, био је домаћин Пете конференције КОСАП.

Пре тога делегација Одбора учествовала је на:

  • Четвртој конференцији КОСАП, 26. и 27. марта 2009. године, на Цетињу,
  • на Трећој конференцији КОСАП, у Скопљу,
  • на Другој конференцији КОСАП, у Загребу и
  • на Првој конференцији КОСАП, у Сарајеву.
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Субота, 16. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току