22. новембар 2019. Јавно слушање на тему Образовање на језицима националних мањина

22. новембар 2019. Јавно слушање на тему Образовање на језицима националних мањина

Петак, 22. новембар 2019.

Одржано јавно слушање на тему Образовање на језицима националних мањина

„Квалитет једне заједнице мери се на основу односа према мањини, према слабијима и мањима и неопходан је за стабилност и развој државе“, нагласио је председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво др Муамер Зукорлић током уводног обраћања на јавном слушању „Образовање на језицима националних мањина“.


Он је истакао да Народна скупштина и Одбор и овим поступком потврђују капацитет способности да чује ставове и мишљења свих легитимних представника националних заједница. Зукорлић је нагласио да образовање преставља једну од најзначајнијих предуслова за очување идентитета сваког представника мањинске заједнице.

„Зато данас овом послу прилазимо са озбиљношћу и добром намером да сви који су се одазвали позиву добију прилику да у пуној слободи изнесу своје ставове“, рекао је Зукорлић.

Он је нагласио да је Република Србија до сада учинила важне искораке, посебно у Уставној и законској регулативи у циљу унапређења статуса националних мањина, али и да крајњи циљ није да се обезбеди само форма већ и амбијент у којем ће се законом загарантована права одвијати у пуном капацитету, посебно узевши у обзир да чак 30 одсто укупног становништва Републике Србије чине припадници националних мањина. Зукорлић је истакао уверење да је без обзира на терет прошлости могуће отворити нову страницу и заједно створити амбијент дома.

Анамарија Вичек, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја представила је основне идеје и смернице на којима Министарство ради поводом образовања на језицима националних мањина. Она је истакла да је у Европи Република Србија препозната као земља која има изузетно добар законодавни оквир, који се тиче заштите права и слобода националних мањина, као и да је Министарство развило низ подзаконских аката који утичу на повећање толеранције и спречавање дискриминације у образовним установама. Вичек је нагласила да се у школама у нашој земљи, поред српског језика настава изводи на осам језика националних мањина.

У наставку рада уследила су излагања представника националних савета националних мањина.

Јавном слушању, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, присуствовали су представници САНУ, повереница за заштиту равноправности, представници школских управа, невладиних организација и Мисије ОЕБС у Србији.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Петак, 22. новембар 2019. | јавно слушање на тему: Образовање на језицима националних мањина 22.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2