Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Novi Sad

Utorak, 20. novembar 2012.

Četvrta sednica Odbora za prava deteta

Povodom pobeležavanja Svetskog dana deteta, 20. novembra, Odbor za prava deteta održao su sednicu van sedišta Narodne skupštine, u Novom Sadu, u OŠ „Sonja Marinković“.


20.novembar 2012. Članovi Odbora za prava deteta u novosadskoj školi „dr Milan Petrović“

20.novembar 2012. Članovi Odbora za prava deteta u novosadskoj školi „dr Milan Petrović“

Pre održavanja sednice, članovi Odbora posetili su školu za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom „dr MilanPetrović„, gde su se upoznali sa radom ove obrazovne institucije i razgovarali o mogućnostima saradnje škole sa resornim odborima Narodne skupštine.

Tom priklikom predsednik Odbora, predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović istakao da je potrebno obezbediti snažnu obrazovnu i socijalnu ikluziju i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pružiti istu šansu u procesu obrazovanja. On je dodao da je u Srbiji siromašno svako četvrto dete, dok 140.000 dece nema obezbeđene ni osnovne potrebe i poručio da deca ne smeju biti u drugom planu i da svaki dan treba da bude dan deteta.

Na sednici Odbora, koja je održana u OŠ „Sonja Marinković“, koja je uspešno prihvatila inkluzivno obrazovanje, članovi Odbora su diskutovali o praksi i izazovima inluzivnog obrazovanja.

Članovi Odbora su zaključili da je neophodno da se poveća broj pedagoških asistenata, koji su ključ sprovođenja procesa inkluzije. Takođe, potrebno je škole prilagoditi deci sa posebnim potrebama uvođenjem većeg broja liftova i rampi, rekonstrukcijom učionica i svega što može olakšati funkcionalnost škola koje su prihvatile inkluzivno obrazovanje.

U nastavku sednice članovi Odbora su pogledali i kratki film „Škola puna života“, u kome učenici škole „Sonja Marinković“ govore o sprovođenju procesa inkluzivnog obrazovanja u ovoj obrazovnoj insistuciji.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF-a, direktori škola „Sonja Marinković“ i „dr Milan Petrović“, koordinator Tima za inkluzivno obrazovanje OŠ „Sonja Marinković“ i koordinator Mreže za inkluzivno obrazovanje, kao i predstavnica Školske uprave Novog Sada.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora, mr Nebojša Stefanović.

Novi Sad: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 12. decembar 2014. Peta sednica Odbora za prava deteta Sremski Karlovci Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 5. decembar 2013. 12. sednica Odbora za prava deteta Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.