Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, 1. септембра 2013. године, Србија је добила статус придружене државе Европској унији и започела је са испуњавањем нових обавеза које нису биле садржане у Прелазном трговинском споразуму, попут фазне либерализације приступа јавним набавкама двеју страна, приступа тржишту некретнина, заштите од дискриминације легално запослених држављана Србије у државама ЕУ, заштите од дискриминације у пословању привредних друштава две стране, као и даље усклађивање домаћег законодавства са прописима ЕУ.

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању формирају се нова заједничка тела за његово спровођење, на извршном нивоу, а према члану 12. Споразума, политички дијалог на парламентарном нивоу се одвија у оквиру Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање који чине посланици Народне скупштине и посланици Европског парламента. Парламентарни одбор се оснива у складу са чланом 125, са циљем разматрања свих аспеката односа између Србије и Европске уније и свих важних политичких и економских питања у процесу европских интеграција Србије, нарочито у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржан је у Београду, 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине. Одбор се састоји од подједнаког броја чланова Народне скупштине и Европског парламента, а према Пословнику усвојеном на Првом састанку, састаје се најмање два пута годишње. На крају сваког састанка и расправе о питањима са дневног реда, усваја се Декларација и препоруке које се упућују Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније.
Састав Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање из реда народних посланика Народне скупштине Републике Србије:

  1. Сандра Божић, члан, председник,
    Невена Ђурић, заменик члана,
  2. Дуња Симоновић Братић, члан, потпредседник,
    Живота Старчевић, заменик члана,
  3. Јелена Жарић Ковачевић, члан,
    Дарко Јовановић, заменик члана,
  4. Милица Николић, члан,
    Ана Миљанић, заменик члана,
  5. Игор Бечић, члан,
    Ивана Николић, заменик члана,
  6. Верољуб Арсић, члан,
    Угљеша Мрдић, заменик члана,
  7. Маријан Ристичевић, члан,
    Радослав Милојичић, заменик члана,
  8. Милан Радин, члан,
    Александар Мирковић, заменик члана,
  9. Мариника Тепић, члан,
    Павле Грбовић, заменик члана,
  10. Мирослав Алексић, члан,
    Ђорђе Станковић, заменик члана,
  11. Владимир Ђорђевић, члан,
    Предраг Марсенић, заменик члана,
  12. доц. др Биљана Ђорђевић, члан,
    Добрица Веселиновић, заменик члана,
  13. Здравко Понош, члан,
    др Тијана Перић Дилигенски, заменик члана,
  14. Елвира Ковач, члан
    Мр Акош Ујхељи, заменик члана,
  15. Един Ђерлек, члан,
    Усаме Зукорлић, заменик члана.

Активности:

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 15. састанак 20. и 21. јуна 2023. године, у Дому Народне скупштине, којим су копредседавале Мариника Тепић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Алесандра Морети, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
    15. састанак 20. јун 2023. (можете погледати овде I)
    15. састанак 21. јун 2023. (можете погледати овде II)

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 14. састанак 23. и 24. новембра 2022. године, у Стразбуру, којим су копредседавале Мариника Тепић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Алесандра Морети, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 13. састанак 28. октобра 2021. године, у формату видео конференције, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Тања Фајон, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
    13. састанак 28. октобар 2021. (можете погледати овде I)
    13. састанак 28. октобар 2021. (можете погледати овде II)

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 12. састанак 28. јануара 2021. године, у формату видео конференције, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Тања Фајон, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
    12. састанак 28. јануар 2021. (можете погледати овде)

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 11. састанак 30. и 31. октобра 2019. године, у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Тања Фајон, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
    11. састанак 30. октобар 2019. (можете погледати овде I)
    11. састанак 30. октобар 2019. (можете погледати овде II)
    11. састанак 31. октобар 2019. (наставак можете погледати овде I)

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је десети састанак 27. марта 2019. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је девети састанак 29. и 30. октобра 2018. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
    Девети састанак 29. октобар 2018. (можете погледати овде)
    Девети састанак 30. октобар 2018. (наставак можете погледати овде)

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је осми састанак 13. и 14. јуна 2018. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је седми састанак 20. и 21. децембра 2017. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.Седми састанак 20. децембар 2017. (можете погледати овде)
    Седми састанак 21. децембар 2017. (наставак можете погледати овде)
  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је шести састанак 13-14. септембра 2017. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је пети састанак 22. и 23. септембра 2016. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
    Пети састанак 22. септембра 2016. (можете погледати овде)
    Пети састанак 23. септембра 2016. (наставак можете погледати овде)

  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је четврти састанак 7-8. октобра 2015. године у седишту Европског парламента, Стразбуру, којим су копредседавали Игор Шолтес, заменик председника делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је трећи састанак 19-20. марта 2015. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.Трећи састанак 19. март 2015. (можете погледати овде)Трећи састанак 20. март 2015. (наставак можете погледати овде)
  • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је други састанак 26-27. новембра 2014. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
  • Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија одржан је 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине.
    Уводна обраћања можете погледати овде.
    Радни део састанка можете погледати овде.
    На крају састанка, чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија усвојили су заједничку Декларацију и Препоруке и, у складу са чланом 7. Пословника Парламентарног одбора и чланом 125. Споразума о стабилизацији и придруживању, упутили их Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније. Декларацију и Препоруке можете погледати овде.
    По завршетку Првог састанка, копредседавајући Парламентарном одбору Иван Андрић и Едуард Кукан дали су изјаве за медије, које можете погледати овде.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току