Биографија Председника Народне скупштине

АНА БРНАБИЋ

Изборна листа

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане

Посланичка група

Посланичка група АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане

Политичка странка на чији предлог је изабран/а

Српска напредна странка (СНС)

Датум потврђивања посланичког мандата

06.02.2024.

Година рођења

1975.

Занимање

мастер менаџмент/маркетинг

Функција у Народној скупштини Републике Србије

  • Председник Народне скупштине

Чланство у одборима

Чланство у делегацијама

Место пребивалишта

Београд, Савски венац


Биографија

Рођена је 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе.

Као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији како би држава постала истински сервис грађана. Увођење електронске управе у Србији значило је и много ефикаснију и транспарентнију управу, као и алат за одлучну и практичну борбу против корупције.

Неки од најзначајнијих пројеката које је реализовала у овом сегменту током свог мандата јесу пројекат е-Беба („Бебо, добро дошла на свет”), аутоматска размена података између органа јавне управе (захваљујући којој се данас рутински размењују подаци између свих органа управе, уместо да их грађани сами сакупљају и носе од шалтера до шалтера), електронска пријава и плаћање пореза на имовину, електронски упис деце у вртиће и школе.

Као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену. Србија је данас земља са четири научно-технолошка парка – у Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку, што све доприноси томе да је ИКТ сектор најперспективнији и најбрже растући (достигао учешће од 6% у БДП).

Чланица је групе „Нови лидери за Европу” Светског економског форума и Саветодавног одбора организације “World Minds” која окупља најважније светске иноваторе из свих области. У Саветодавном одбору ове организације су, између осталих, и Фредерик де Клерк, председник Јужноафричке Републике у периоду од 1989. до 1994. године (започео и водио преговоре који су довели до краја апартхејда и усвајања првог демократског устава Јужне Африке у децембру 1993) и Герхард Шредер, бивши канцелар Немачке.

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније „Континентал винд Србија” (Continental Wind Serbia – CWS), председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Учествовала је у оснивању и НАЛЕД-а и ПЕКСИМ фондације.

Била је ангажована у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је заменица директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерткиња на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виша координаторка Програма за економски развој општина.

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

На седници Народне скупштине Републике Србије, 28. октобра 2020. године, изабрана је по други пут за председницу Владе Србије. Мандат у том сазиву Владе трајао је до 26. октобра 2022. године, када је, по трећи пут, изабрана за председницу Владе Србије.

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току