Сазив од 31. маја 2012. године

Посланичке групе пријатељства су скупштинска тела која се могу образовати у Народној скупштини за унапређење односа и сарадње наше државе са другим државама на принципу добровољности. Приликом оснивања посланичке групе пријатељства, полази се од узајамно изражених интереса за остваривање и развој сарадње између парламената.

Пријаву за чланство у посланичкој групи пријатељства, народни посланик подноси председнику Народне скупштине. Одбор за иностране послове доноси одлуку о формирању и одређује председника и чланове посланичких група пријатељстава, даје сагласност на одлуку о размени посета са посланичким групама пријатељства представничких тела других држава и води евиденцију чланства у посланичким групама пријатељства.


Aктивности

  • Делегација Савезне Републике Немачке, коју је предводила посланица немачког Бундестага Мариа Флахсбарт, посетила је Народну скупштину и водила разговор са члановима Посланичке групе пријатељства са Немачком, 21. новембра 2013. године.

  • Баронеса Дсоуза, председница Горњег дома британског Парламента, посетила је Народну скупштину и водила разговор са Посланичком групом пријатељства са Великом Британијом, 24. септембра 2013. године.

  • Делегација Групе пријатељства са земљама Западног Балкана француског Сената коју је предводио Жан Пјер Мишел, члан Групе који прати сарадњу са Србијом, посетила је Србију 16. и 17. септембра и том приликом водила одвојене разговоре у Народној скупштини са члановима Одбора за Косово и Метохију, као и са Бориславом Стефановићем, председником Посланичке групе Демократске странке, 17. септембра 2013. године.

  • Делегација Посланичке групе пријатељства са Мађарском у саставу проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, председник и чланови, Константин Арсеновић, Арпад Фремонд и Ото Кишмартон, посетила је Парламент Мађарске, у Будимпешти, од 5. до 7. јуна 2013. године.

  • Делегација Парламента Индонезије, коју је предводио председник Представничког дома Х. Марзуки Али, посетила је Србију од 4. до 8. јуна и том приликом водила разговор са члановима Посланичке групе пријатељства са Индонезијом, 4. јуна 2013. године.

  • Делегација Одбора за имунитете, сукоб интереса, санкције и разматрање мандата Парламента Мађарске коју је предводио Ђерђ Рубовски, шеф делегације, водила је разговор у Народној скупштини са проф. др Снежаном Богосављевић Бошковић, председницом и члановима Посланичке групе пријатељства са Мађарском, 9. маја 2013. године.

  • Делегација Бундестага коју је предводио Андреас Шокенхоф, заменик председавајућег Посланичке групе ЦДУ/ЦСУ, водила је разговор у резиденцији Амбасаде Немачке у Београду са Весном Марковић, председницом Посланичке групе пријатељства са Немачком, заједно са другим народним посланицима, 9. априла 2013. године.

  • Делегација Групе пријатељства са Србијом Парламента Велике Британије, посетила је Народну скупштину и том приликом водила одвојене разговоре са Дијаном Вукомановић, председницом и члановима Групе пријатељства са Великом Британијом, као и са Милошем Алигрудићем, председником и члановима Одбора за спољне послове, 14. марта 2013. године.

  • Драгомир Карић, председник Посланичке групе пријатељства са Републиком Белорусијом у оквиру државне делегације Републике Србије, посетио је Републику Белорусију, Минск, од 11. до 13. марта 2013. године.

  • Стефан Занков, председник Посланичке групе пријатељства са Бугарском, учествовао је на свечаностима поводом 135. годишњице ослобођења Републике Бугарске, у Софији, 2. и 3. марта 2013. године.

  • Ефтимиос Карансиос, председник Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Грчке, водио је разговор у Народној скупштини са Мирољубом Стојчићем, председником и члановима Посланичке групе пријатељства са Грчком, 13. фебруара 2013. године.

  • Делегација Великог одбора за европске послове Парламента Финске коју је предводила Миапетра Кумпула Натри, председавајућа Великог одбора, водила је одвојени разговор у Народној скупштини са Драганом Шормазом, председником Посланичке групе пријатељства са Финском и са члановима Одбора за спољне послове, 1. фебруара 2013. године.


    VIII
    сазив – АКТИВНОСТИ ПОСЛАНИЧКИХ ГРУПА ПРИЈАТЕЉСТВА

Посланичке групе пријатељства - Казахстан

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
АТЛАГИЋ проф. др МАРКО СНС Београд, Палилула 1949.
ГРУЈИЋ МЛАДЕН - Београд 1966.
КАРИЋ ДРАГОМИР ПССБК Београд 1949.
КАРИЋ МИЛАНКА (председник) ПССБК Београд 1957.
МИЈАТОВИЋ ЈЕЛЕНА СНС Београд 1977.
МРДАКОВИЋ ТОДОРОВИЋ др ЉУБИЦА СНС Ниш 1962.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. март

Цео календар догађаја

Будите у току