Делегација у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности

Парламентарна скупштина Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ) формирана је као парламентарна димензија ОДКБ, на иницијативу председника парламената земаља Заједнице независних држава – чланица ОДКБ, током заседања одржаног 16. новембра 2006. године.

Парламентарна скупштина ОДКБ разматра питања која се тичу сарадње држава чланица Организације договора о колективној безбедности на међународном плану, као и у војно-политичкој, правној и другим областима; припрема одговарајуће препоруке које се подносе Савету ОДКБ, другим органима ОДКБ, као и националним парламентима. Поред тога, ПС ОДКБ усваја моделе законских аката који имају за циљ регулисање правних односа у надлежности ОДКБ, као и препоруке у циљу усклађивања законодавства држава чланица ОДКБ и њихово усклађивање са одредбама међународних споразума које су закључиле ове државе под окриљем ОДКБ и разматра друга питања од значаја за међупарламентарну сарадњу држава чланица.

ПС ОДКБ има три стална одбора: Одбор за одбрамбена и безбедносна питања, Одбор за политичка питања и међународну сарадњу и Одбор за друштвено-економска и правна питања.

Годишње се уобичајено одржавају два пленарна заседања.

Пуноправне чланице ПС ОДКБ су парламентарне делегације из Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Руске Федерације и Таџикистана.
Народна скупштина је формирала сталну делегацију ради учешћа у раду ове организације.

http://www.paodkb.ru/

Aктивности

  • Стална делегација Народне скупштине учествовала је на заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, које је одржано 25. и 26. новембра 2015. године у Санкт Петербургу. У саставу делегације, у својству посматрача, били су Милован Дрецун, шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ОДКБ и Јасмина Обрадовић, члан делегације.

  • Шеф Сталне делегације у ПС ОДКБ Милован Дрецун учествовао је на седници Комисије за политичка питања и међународну сарадњу и на Радном састанку шефова делегација парламената држава чланица ОДКБ у ПС ОЕБС, који су одржани 15. и 16. априла 2015. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација.

  • Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић учествовао је, у својству посматрача, на заседању Савета ПС ОДКБ, које је одржано 15. и 16. априла 2015. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација.

  • Стална делегација Народне скупштине учествовала је на заседању ПС ОДКБ, од 26. до 28. новембра 2014. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација.
    У саставу делегације били су Милован Дрецун, шеф делегације и чланови делегације Јасмина Обрадовић и Момир Стојановић.

  • Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић учествовао је, у својству посматрача, на заседању Савета ПС ОДКБ, које је одржано 6. новембра 2014. године у Москви, Руска Федерација.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС ОДКБ учествовали су на шестом пленарном заседању Парламентарне скупштине ОДКБ у Санкт Петербургу, 28. новембра 2013. године. У делегацији Народне скупштине били су народни посланици Милован Дрецун, шеф делегације и Јован Палалић, члан делегације.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ОДКБ Милован Дрецун и члан делегације Јован Палалић учествовали су на заседању Савета ПС ОДКБ, 8. октобра 2013. године, у Бишкеку, Киргизија.
  • Председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић учествовао на састанку савета Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности 11. априла 2013. године у Санкт Петербургу. Састанку су присуствовали шеф и члан Делегације мр Милован Дрецун и Јован Палалић.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ДРЕЦУН мр МИЛОВАН
шеф Делегације
СНС Београд, Нови Београд 1957.
БАЈАТОВИЋ др ДУШАН
члан Делегације
СПС Нови Сад 1967.
ВУЈИЋ ВОЈИСЛАВ
члан Делегације
ЈС Врњачка Бања 1975.
ОБРАДОВИЋ ЈАСМИНА
члан Делегације
СНС Нови Сад, Футог 1961.
СТОЈАНОВИЋ МОМИР
члан Делегације
СНС Ниш 1958.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
петак, 19. април

Цео календар догађаја

Будите у току